10/26/2009

Robert Kuhar: Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja, Galerija ULUPUH, 2.11. - 7.11.2009.

Na slici: Lončar Joža Rudnički u procesu lončarenja na tradicijskom lončarskom kolu iz 1932. g. i njegov sin 1953. g. u Jerovcu.

U ponedjeljak, 2. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvara se izložba «Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja». Izložbom se želi osvijestiti potreba za zaštitom i očuvanjem tradicije lončarenja u Hrvatskom zagorju kao neizostavnog dijela identiteta toga kraja. Više o izložbi na: http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=882/02loncari_web.jpg&id=882 U prilogu: arhivske fotografije tradicionalnih načenja lončarenja i suvremeni način rada.

Lončari su u obližnje mjesto proizvode na prodaju nosili u koševima i na ramenu, a u daleka mjesta prevozili bi ih zaprežnim kolima.

Izgradnja jedne tradicijske peći i potpaljivanje vatre ''ognja''. U Zagorju je poznato da su gradili okrugle, četvrtaste, ukopane i izdignute peći.

Oblikovanje ''mudrijaša'' na lončarskom kolu izvodi se u nekoliko osnovnih faza rada. Jedna od njih je podizanje stijenke mudrijaša.

Vrat posude ''mudrijaša'' lončar obavezno prošuplji rupama, koje imaju i dekorativnu ulogu.

10/22/2009

Predstavljanje ULUPUH-a u Sarajevu, BIH, 20.10. - 3.11.2009.

Na fotografiji slijeva: Maja Foretić Pećnik (zamjenica Veleposlanika RH u Sarajevu), Osman Arslanagić (profesor na Akademiji scenskih umjetnosti i multimedije u Sarajevu), Sanja Pribić (predsjednica Sekcije za ilustraciju ULUPUH-a), Ivana Bakal (predsjednica ULUPUH-a), Strajo Krsmanović (direktor Gradske galerije Collegium artisticum), Aleksandra Nina Knežević (predsjednica ULUPUBIH-a)

U sarajevskoj galeriji Collegium artisticum od 20. listopada do 3. studenog otvorene su dvije izložbe kojima se ULUPUH predstavlja bosanskohercegovačkoj javnosti: Putujuća izložba ilustracija “-35” i izložba “Lutka u ilustraciji i animiranom filmu”. Izložbe se organiziraju kao dio kulturne razmjene između dva srodna udruženja, ULUPUH-a i ULUPUBiH-a . U prilogu su fotografije s otvorenja i postav izložbe, a više na: http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=873/02.JPG&id=873



Radovi Marijane Jelić

Putujuća izložba ilustracija "-35"

Lutke Zdenka Bašića

10/06/2009

Suvremeni dizajn u Bosni i Hercegovini, Galerija ULUPUH, 16.10. - 29.10.2009.

Fotografija s otvorenja, slijeva: Aleksandra Nina Knežević (predsjednica ULUPUBIH-a), Iva Babaja (potpredsjednica ICOGRADA-e), Ivana Bakal (predsjednica ULUPUH-a), Esad Suljić (savjetnik u Veleposlanstvu BIH u Zagrebu)

Od 16. do 29. listopada u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, može se pogledati izložba suvremenog dizajna u Bosni i Hercegovini naziva „Dizajn dekade“. Na izložbi su predstavljeni radovi iz područja grafičkog dizajna, produkt dizajna i interijera bosanskohercegovačkih autora nastali u proteklih desetak godina. Više o izložbi na: http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=871/plakat.jpg&id=871 U prilogu: fotografije s otvorenja i neki od izloženih radova.






Omer Halilhodžić: Sportback

Naida Begeta: product design

Enes Huseinćehajić&Vedran Mujagić: British Council

Dalida Karić Hadžiahmetović: Terrorism

Anur i Ajna: Ideologija
Aleksandra Nina Knežević: Human