2/02/2009

KIPARSKO U KERAMICI

Sanja Stani: Metamorfoza II, skulptura/objekt, 2008, šamotirana glina i željezne šipke, kombinirana tehnika, 53x12x13 cm

Marina Tudjina Badurina: Spirala 1, skulptura, 2008, šamotirana terakota, promjer 25 cm x10 cm

Marina Orlić: Torzo, skulptura, 2007, terakota, modelirano, 20x40x20 cm
Liljana Smodlaka: Landscape, skulptura/instalacija, 2008, keramika, kombinirana tehnika, 14x60x60cm

Emil Benčić: Kad Zodijaci muziciraju 1, skulptura, 2007, patinirana i djelomično glazirana terakota, 60x30x50cm

Dora Pezić Mijatović: Skulptura 2, 2008, bijela glina, modelirano, 28x28 cm

Đurđica Skelin: Nastambe, trodijelna kompozicija/instalacija, 2008, šamot, modelirano, paljeno (23x21x15 cm/27x22x15 cm/29x20x17 cm)

U Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu (Dubrava 51 A) u ponedjeljak, 9. veljače u 19 sati otvara se izložba KIPARSKO U KERAMICI.

Autorica projekta i selektorica, Višnja Slavica Gabout, odabrala je za izložbu radove jedanaest autora, članova ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Izlažu: Robert Baća, Marina Tudjina Badurina, Emil Benčić, Đurđica Horvat, Dora Pezić Mijatović, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Irena Podvorac, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka i Sanja Stani. Izložba ostaje otvorena do 25. veljače.

Iz predgovora: “Umjetnici selektirani u projekt „Kiparsko u keramici“ keramičari su kiparskoga usmjerenja i kipari koji se izražavaju u mediju keramike. Pokazuju oni naglašenu osjetljivost za prirodu ovoga intrigantnoga medija, ali isto tako i profinjeni osjećaj za kiparsko oblikovanje forme, te za obradu površine. Svi oni pod svojim prstima osjećaju glinu kao izuzetan materijal za izgradnju kiparskih volumena. Najčešće oni svoja djela u glini modeliraju – ali nekad ih i konstruiraju (neki konstruiraju volumen oko unutrašnje praznine, a drugi kreću od početnoga „grumena volumena“, modelirajući klasičnim, već spomenutim kiparskim postupcima “oduzimanja”, ili “dodavanja”). Pritom često govor keramičkoga medija objedinjuju i sintetiziraju ne samo s govorom kiparstva, nego i s elementima slikarstva i dizajna. Pa čak i s elementima neke blokovite (ili konstruktivističke) arhitekture. Njihova djela rijetko su opisnoga i narativnoga karaktera (a kad jesu, onda su čudesno nadrealna; ili simboličko -metafizička). Većinom su to zbite, sažete i zgusnute forme, natopljene duhovnošću, asocijativnošću i metaforičnošću – ali nerijetko i suvremenim angažmanom. One funkcioniraju u prostoru kao pojedinačne skulpture ili skupne kompozicije, kao objekti i kao instalacije.

Namjera ovoga projekta bila je da se kroz pristup keramičkoj skulpturi ovih jedanaest umjetnika dotakne povijesno sjećanje na onu tako važnu - kiparsku komponentu koju posjeduje medij keramike i time potvrdi stalna aktualnost kiparskoga izričaja u keramici. Isto tako, namjera je bila i da se povuče paralela prema čistome kiparstvu i pritom istaknu razlike u pristupu, koje u konačnici ne umanjuju snagu invencije keramičara-kipara i vizualno bogatstvo koje, pod rukom ovih umjetnika, daje taj medij. Valja tu reći da upravo ta sposobnost obogaćenja i ta „drugačijost“ keramike danas, kad se mediji međusobno dotiču, isprepliću, miješaju i nadopunjuju, može biti – i mnogima jest, izazov.“

Izložba će se moći pogledati do 25. veljače, u radno vrijeme galerije: radnim danom od 10 do 19 sati (cetvrtkom od 10 do 18 sati).

Organizatori izložbe: ULUPUH i Galerija Vladimir Filakovac
Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturi i šport Grada Zagreba.

U prilogu: fotografije nekih od radova na izložbi, a više o izložbi na: http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=724/001MarinaTudjinaBadurina.jpg&id=724