10/26/2009

Robert Kuhar: Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja, Galerija ULUPUH, 2.11. - 7.11.2009.

Na slici: Lončar Joža Rudnički u procesu lončarenja na tradicijskom lončarskom kolu iz 1932. g. i njegov sin 1953. g. u Jerovcu.

U ponedjeljak, 2. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvara se izložba «Lončarija – ogledalo Hrvatskog zagorja». Izložbom se želi osvijestiti potreba za zaštitom i očuvanjem tradicije lončarenja u Hrvatskom zagorju kao neizostavnog dijela identiteta toga kraja. Više o izložbi na: http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=882/02loncari_web.jpg&id=882 U prilogu: arhivske fotografije tradicionalnih načenja lončarenja i suvremeni način rada.

Lončari su u obližnje mjesto proizvode na prodaju nosili u koševima i na ramenu, a u daleka mjesta prevozili bi ih zaprežnim kolima.

Izgradnja jedne tradicijske peći i potpaljivanje vatre ''ognja''. U Zagorju je poznato da su gradili okrugle, četvrtaste, ukopane i izdignute peći.

Oblikovanje ''mudrijaša'' na lončarskom kolu izvodi se u nekoliko osnovnih faza rada. Jedna od njih je podizanje stijenke mudrijaša.

Vrat posude ''mudrijaša'' lončar obavezno prošuplji rupama, koje imaju i dekorativnu ulogu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.